Selecteer een pagina
Home » Blog » Rouwbegeleiding » Rouwen » Waarom doe ik wat ik doe als rouwtherapeut

Waarom doe ik wat ik doe als rouwtherapeut

door | 3 feb, 2021 | Rouwbegeleiding, Rouwen

Iedereen heeft er wel een gevoel bij als ik zeg dat ik werk als rouwtherapeut. Zo van: “Goh is dat niet zwaar. Dat is altijd verdriet. Dat je dat kunt!”
En dat typeert hoe we met dood omgaan. We vinden het ongemakkelijk, het schuurt een beetje, we vallen stil. We willen de ander niet tot last zijn en slikken daarom maar het verdriet in.
Hoe zou het zijn als we met gemak over de dood praten, onze gevoelens, zowel donker als licht. Dat het ongemakkelijk mag zijn en ook zacht. Dat energie soms ver te zoeken is.
Alles toe te laten wat er is, het verdriet een plek geven die het verdient, niet te steng zijn voor jezelf, balanceren tussen geven en nemen. Soms ook een beetje net alsof doen. Jezelf leren kennen als mens in de rouw.
Gevoelens van boosheid, verlaten voelen, hart breken. Dingen doen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Soms ook een beetje net doen alsof.
Dat is wat ik doe en wat rouw zo waardevol maakt. We hebben immers allemaal te maken met verlies.
Mijn wens is dat het gewoon is om over de dood te praten. Waarbij werkelijk luisteren, zonder in te vullen nog wel krachtiger is dan praten. We hebben nog wat te leren met elkaar.
Ik wil daar graag de stappen in zetten in mijn werk als rouwtherapeut.
Nooit is iemand zeker van iets,
te worden geliefd,
te worden verlaten,
alles kan en alles mag
Alles wisselt elkaar af.
Uit: Moed van Judith Herzberg

Marianne Verdijsseldonk
Rouwtherapeut

 

Over mij:

Met heel mijn lijf en leden heb ik ervaren wat het doet als je voorbij gaat aan jezelf. Als je maar door dendert op je wilskracht en blijft vechten tegen je verdriet. Laat mij je ondersteunen om te rouwen en te kunnen genieten

Gerelateerde artikelen

Doodgewoon, ook al is het ongemakkelijk…

Doodgewoon, ook al is het ongemakkelijk…

En dan zie ik de transformatie en ik word blij als ik haar na een aantal sessies al anders binnen zie komen.
Van ik elkaar gekrompen, voorovergebogen, huilend met harde lijnen in haar gezicht naar een vrouw met de schouders recht, stevige pas, mij aankijkend zachte lijnen in haar gezicht. In het gesprek is het fijn om de energie van de overledene te voelen en erover te kunnen praten.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin